вчера и утре

Това, което сме днес, дължим на това, което сме правили вчера.

А къде ще бъдем утре, зависи от решенията и действията ни днес…

Ако една страна няма дълга история, другите я подценяват. Всъщност, винаги има такива, които и подценяват, и се подиграват, и не дооценяват…

Нашата страна има дълга история, тежка история, която ни дърпа назад и някак си все ни пречи да направим крачка към бъдещето си. Ако има дремещи язви и проблеми в миналото, с които не сме се занимали, дали ще можем да продължим в бъдещето? Защо сега изникват толкова много проблеми – дали те са плод на последните години или се коренят в древната история и неразрешените проблеми на дедите ни?

Не съм политолог и няма да правя политически анализи. Аз съм обаче патриот, който остана! Не напуснах страната, макар да имах много възможности. Не избягах, макар много пъти да съм бил изкушаван. Защо? Защото съм живял в чужбина и знам какво е – ако имаш проблеми тук, ще ги имаш и там! Няма начин да избягаш от себе си, ако не се занимаеш с причините и горчивите корени, които раждат плода си в живота ти.

Аз останах заради България, аз останах заради децата си, аз останах заради бъдещето. Не е лесно да променяш историята на една страна. Но пък е славно и си струва! Нося белезите от много битки – доста спечелени, доста загубени. Но няма да се откажа, защото гледам напред, към бъдещето. Възпитаваме децата си да бъдат граждани, които се интересуват и търсят начин как да променят света около себе си. Защо ще живеем на тази земя, ако само ще оцеляваме или ще трупаме пари, богатства и ще се веселим? Какво ще остане след нас? Кой ще поеме щафетата и каква щафета ще поеме?

Обичам семейството си, обичам и страната си. И съм решен да я променим, заедно…

Автор: Георги Александров

Вашият коментар